Vandaag vierden we vrijheid. Hoe vrij ben jij?

Ik was gewoon MOE…
26 juni 2018
Eén simpele stap veranderde mijn leven
26 juni 2018
Toon alles

Vandaag vierden we vrijheid. Hoe vrij ben jij?

Vandaag vierden we de vrijheid. Ik heb altijd van deze dag gehouden, 5 mei, Bevrijdingsdag. Maar of ik echt stil stond bij de betekenis van deze dag… Ik keek vooral uit naar het bevrijdingsfestival, waar wij als kind al naartoe gingen met mijn ouders. Ieder jaar weer. Later zelf met vrienden en de afgelopen jaren met mijn kinderen. Als ik het een jaar oversloeg, vanwege het weer bijvoorbeeld, dan had ik het echt gemist.

Nu betekent deze dag zoveel meer voor me dan alleen het bevrijdingsfestival. Ik besef me dat het zo’n rijkdom is om zoiets te kunnen vieren. Waar iedereen welkom is; waar iedereen zichzelf mag zijn. Toch…?

Helaas leven we in een maatschappij waar nog steeds niet iedereen zichzelf kan zijn. Waar hele groepen gediscrimineerd worden, buitengesloten. Waar we niet door de regering worden onderdrukt, maar door elkaar worden veroordeeld. Waar veel mensen elkaar niet in hun waarde laten. We hebben vrijheid van meningsuiting, maar die wordt door velen weer misbruikt om anderen al dan niet opzettelijk te kwetsen en naar beneden te halen. Op het internet des te makkelijk.

En dat is nog niets vergeleken met andere landen. Landen waarin je als vrouw onderdrukt wordt. Landen waarin je letterlijk wordt veroordeeld voor het hebben van een eigen mening – anders dan dat van de regerende partij van dat dat land. Landen waarin je iedere dag moet schuilen, vechten, vluchten. Landen waarin je iedere dag blij bent met een paar rijstkorrels.

We leven in een vrij land. Ik voel me vrij. Vrij om te gaan en staan waar ik wil. En omdat dat zelfs in ons land nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend is, waardeer ik het des te meer.

Ik mag wonen waar ik wil.
Ik mag mijn eigen zorg kiezen.
Ik mag de school voor mijn kinderen kiezen.
Ik mag mijn kinderen opvoeden op de manier die ik wil.
Ik mag de boodschappen doen waar ik dat wil.
Ik mag aantrekken wat ik wil.
Etc. etc. etc.

En omdat ik ondernemer ben, kan ik ook nog eens werken waar en wanneer ik dat wil. En vooral: HOE ik dat wil. Ik bepaal mijn eigen regels. Ik bepaal hoe ik mijn klanten het beste kan dienen. Ik kan creeëren wat ik wil.

Maar ondanks dat we in een vrij land leven, kun je je gevangen voelen.
Gevangen in je lichaam.
Gevangen in je relatie.
Gevangen in je omgeving.

Gevangen in je eigen gedachtes.
Over wat je wel of niet moet zeggen.
Wat je wel of niet moet doen.
Wat je wel of niet aan moet trekken.

Omdat… anderen daar vast iets van vinden. En door die gedachtes laat je je beperken. In bijna álles wat je doet. Je voelt je helemáál niet vrij – ook al ben je dat eigenlijk wel. Je houdt jezelf gevangen. En je ziet geen uitweg.

Die IS er wel. Je HOEFT je niet te laten beperken. ‘Doe wat je zelf wilt – kritiek hebben ze toch wel.’ En zo is het. Je bent VRIJ. En je bent zo vrij als je zelf wilt zijn. Je hebt de keuze om het anders te doen. Ieder moment kun je een andere keuze maken. Ieder moment kun je ervoor kiezen om WEL in vrijheid te gaan leven.

Hoe vrij ben jij? Waar kies jij voor?

We mogen blijven ‘vechten’ voor onze vrijheid. Ik voel me vrij. En ik ben hier mega dankbaar voor. Ik neem dit niet voor lief. We leven in een vrij land. Laten we met z’n allen hopen dat dit ooit voor iedereen ook écht gaat voelen als een vrij land. En dat we ooit in een vrije wereld leven.

Ik hoop dat je een mooie bevrijdingsdag hebt gehad. En ik hoop nog meer dat jij in vrijheid leeft. Dat jij je vrij voelt. Of in ieder geval nu de keuze maakt om vrij te gaan leven.