Hoe kun je blokkades doorbreken door te zingen?

Hoe kan zingen je helpen meer energie te krijgen?
11 januari 2017
Hoe wil jij jezelf laten zien?
23 februari 2017
Toon alles

Hoe kun je blokkades doorbreken door te zingen?

In mijn posts en op mijn website spreek ik vaak over het doorbreken van blokkades en dat dat één van de belangrijkste dingen is die we aanpakken in de coachingssessies. Maar hoe gaat dat dan precies? Nou, ‘precies’ is lastig te omschrijven, omdat het bij iedereen anders is. Iedereen ondergaat hierin zijn eigen proces. En iedere keer gebeurt er weer wat anders; dit kan ik van tevoren nooit voorspellen. Maar ik kan wel uitleggen hoe we hiertoe komen.

Iedere keer dat een klant bij me komt, geef ik een specifieke opdracht; een opdracht die te maken heeft met wat er in de voorgaande sessie naar boven is gekomen. Door een lied te kiezen dat over die situatie of periode gaat of dat het gevoel bij je oproept, dat die bepaalde gebeurtenis jou destijds gaf, beleef je het als het ware opnieuw. Maar nu op gevoelsniveau. Vaak kun je met alleen woorden je gevoel wel onderdrukken, je blijft dan in je hoofd. Soms heb je die gebeurtenis of moeilijke periode ook zo ver weg gedrukt, dat je er nauwelijks nog bij kunt komen. Wanneer je er echter over zingt, kan het gevoel dat erbij hoort je ineens weer overvallen.

Dat is ook precies hetgeen waar mijn klanten soms wel tegenop zien: wat zal er allemaal naar boven komen? Heb ik daar wel zin in? Wanneer je er alleen maar over praat, kun je soms heel veel oprakelen, zonder dat je weet wat je er daarna mee moet. Je blijft eigenlijk met de ‘zooi’ zitten. Er veel over praten helpt ook zeker; je kunt het steeds gemakkelijker vertellen en de pijn zakt (veelal) weg. Maar wanneer je de emotie er niet laat zijn, zal dat onbewust toch ergens achter blijven hangen. Je denkt dat je het hebt verwerkt, want je kunt er zonder een traan of naar gevoel over vertellen, maar er kunnen wel ineens lichamelijke klachten ontstaan bijvoorbeeld. Of een ander onbestemd gevoel dat je niet kunt plaatsen, of misschien is er een bepaald persoon of bepaalde situatie die je iedere keer weer behoorlijk triggert. Grote kans dat daar nog oude pijn onder zit.

Met het zingen proberen we dat naar boven te halen én het eruit te zingen. De spanning, het verdriet of de pijn is vast gaan zitten in je lichaam en met zingen werk je met je lichaam. Je zet je hoofd even uit. Dat lukt overigens wel alleen als je vanuit je hart zingt en niet alleen maar technisch aan het zingen bent. Omdat heel veel spanning ook nog eens in je keelgebied gaat zitten en geluid via je keel naar buiten komt, laat je die spanning op een heel natuurlijke manier vrijkomen.

Omdat de pijn soms zo ‘oud’ is, weet je niet eens meer waar het vandaan komt. Maar vaak gebeurt het in mijn sessies dat iemand een lied kiest aan de hand van een huidige situatie, of in ieder geval iets dat hij of zij zich nog goed kan herinneren, maar dat er vervolgens tijdens het zingen en het bespreken ervan ineens heel andere dingen naar boven komen. Vanuit het onderbewuste dus. Zo kunnen sommige puzzelstukjes ineens op hun plaats vallen en kun je ze daarna loslaten. Wat een bevrijding!

En zo werkt het vaak bij mijn sessies: bevrijdend. Niet alleen maar omdat je bepaalde zaken kunt loslaten, maar ook omdat je je stem mag laten horen en jezelf in je volledige kracht mag laten zien! En omdat je vaak ineens ontdekt waar je helemaal klaar mee bent, wat je niet meer wilt in je leven en wat juist wel. Je hebt ruimte gecreëerd voor mooie nieuwe dingen. Als ondernemer merk je dat je bedrijf ineens weer gaat stromen. Je komt weer bij de kern, van wat je nou eigenlijk zo verschrikkelijk graag doet en waar je echt warm voor loopt. En je merkt dat je jezelf gemakkelijker durft te laten zien en horen. Want dat is juist zo belangrijk als ondernemer!

Wil jij ook ervaren hoe zingen jouw bedrijf kan versterken? Kijk onder ‘coaching’ of neem direct contact met mij op. Neem controle over jouw bedrijf én over jouw leven! Ik help je hier graag bij. Mijn missie is om jou in je volledige kracht te zetten en te laten stralen!