Hoe kan zingen je helpen meer energie te krijgen?

Keuzes maken: ja zeggen tegen het één, nee tegen het ander
8 december 2016
Hoe kun je blokkades doorbreken door te zingen?
16 januari 2017
Toon alles

Hoe kan zingen je helpen meer energie te krijgen?

Je fit en vitaal voelen, goed in je vel zitten is een must als ondernemer. Dat betekent echt niet dat je persé iedere dag naar de sportschool moet of 3 keer per week moet gaan hardlopen. Natuurlijk is dat goed, maar er zijn meer manieren om je goed te voelen. Denk aan gezonde voeding, bewegen (wanneer je je huis aan het poetsen bent of achter je je peuter aanrent, ben je ook in beweging!), in de buitenlucht zijn, voldoende slapen. En deze dingen schieten er natuurlijk wel eens bij in, maar vaak merk je dat gelijk. Ik wel in ieder geval! Wanneer ik moe ben, kan ik blokkeren. Mijn creativiteit stroomt niet meer, ik kom moeilijk in de actiemodus en ik ben daardoor weinig productief. Er zitten veel dingen in mijn hoofd, van wat ik allemaal moet doen, maar ik krijg het even niet op een rijtje. Mijn gedachtes worden soms ook negatiever, waardoor ik uit de flow raak. Ik zie even niet goed meer wat ik moet doen om vooruit te komen of ik zie meer de negatieve dingen dan wat wél goed gaat.

Soms is het goed om er even aan toe te geven en de dingen te laten voor wat ze zijn. Accepteren dat het vandaag – of op dat moment – even niets wordt en ga die avond op tijd naar bed, zodat je er de volgende dag weer tegenaan kunt. Maar er zijn ook momenten dat er toch wat moet gebeuren en je even door dat lusteloze gevoel heen mag breken. Wat mij helpt is er even rustig voor te gaan zitten en alles tóch op een rijtje zetten, letterlijk, op papier. Vervolgens bepaal ik wat ik wanneer zou kunnen doen. Een wandeling in de buitenlucht doet vaak ook wonderen.

Maar wat mij (uiteraard) óók heel goed helpt, is zingen! Zingen zorgt voor een betere gezondheid, meer energie en een fijn gevoel. Dus wanneer je iedere dag zingt, zul je al snel positief resultaat ervaren. Je verzet ineens bergen werk en kunt die flow veel beter vasthouden! Je zou iedere dag zingend kunnen beginnen. Kies een nummer dat je heel vrolijk maakt of dat je een fijn gevoel geeft. Je gaat dan met dat gevoel je dag in – hoe heerlijk zou dat zijn?! Als je het niet fijn vindt om ‘s ochtends te zingen of als dat gewoon niet goed uitkomt, kun je ook later op de dag zingen of er juist ‘s avonds je dag mee afsluiten. Of zing op het moment dat je niet lekker in je vel zit, dat je even vast zit of wanneer je iets dwars zit. Door te zingen geef je ruimte aan je emoties en laat je opgeslagen spanning vrijkomen. Je maakt je hoofd leeg, je voelt je lichter en dat maakt al dat je je energieker voelt. Je kunt ervoor kiezen een lied te zingen dat juist dat gevoel nog meer versterkt om zo alles eruit te laten komen, maar je kunt ook weer een lied zingen dat je juist blij of krachtig laat voelen, om zo het negatieve gevoel om te buigen. Of eerst het één en daarna het ander. Dan sluit je natuurlijk af met het positieve!

Ontdek zelf wat voor jou hierin het beste werkt. Probeer het uit en ervaar wat voor resultaat het voor jou heeft. Je hoeft natuurlijk ook niet iedere dag te zingen. Hoe vaker, hoe meer en hoe sneller je het resultaat ziet. Maar wanneer je één keer per week zingt, doet dat ook al veel! Zing je nu al? Zo ja, hoe vaak en op wat voor momenten? Wat heeft dit voor invloed op je stemming?