Eén simpele stap veranderde mijn leven

Vandaag vierden we vrijheid. Hoe vrij ben jij?
26 juni 2018
Aan het einde van de avond was ik mijn stem kwijt
26 juni 2018
Toon alles

Eén simpele stap veranderde mijn leven

In september 2015 meldde ik mij last-minute aan voor een zangworkshop om te werken aan mijn techniek. Uiteindelijk bleek het daar voor mij helemaal niet om te gaan… Want twee maanden later stopte ik met mijn toenmalige bedrijf voor opvoedingsondersteuning om aan de slag te gaan als coach, waarbij ik zang inzette om mensen meer zelfvertrouwen te geven. En nu, bijna 3 jaar later, ben ik nog iedere dag dankbaar dat ik die stap heb gezet en het roer volledig heb omgegooid!

En dat door uiteindelijk die éne stap: me aanmelden voor die zangworkshop.

Geen idee dat die workshop mijn leven compleet op zijn kop zou zetten… En dat ik niet alleen met zangtechnieken, maar ook met een mega groot inzicht naar huis zou gaan. Door één van de andere deelnemers, die wilde werken aan haar performance, wist ik ineens dat ik hier iets mee wilde. Dit was het!! Hoe? Geen idee, maar ik kon er niet omheen. Het sloeg in als een bliksemschicht.

Zij kwam daar dus om aan haar performance te werken. Een vrouw van mijn leeftijd ongeveer. Een grote, mooie vrouw. Door haar lengte viel ze op, maar aan haar uiterlijke voorkomen kon je zien dat ze dat niet graag deed; opvallen. Ze vertelde dat ze wel eens optrad met een muzikant, maar niet goed wist hoe ze dan moest staan, moest bewegen. Ze durfde niet zoveel.

En toen begon ze te zingen. Wow, wat een stem! We waren allemaal onder de indruk. ‘Of ze niet teveel schreeuwde’, vroeg ze zich af. Nee, het was prachtig!! Daar waren we het unaniem over eens. En ik? Ik legde gelijk de links.

Ja, logisch dat ze vond dat ze teveel schreeuwde! Ze had veel volume, en wat gebeurt er wanneer je veel volume hebt? Juist, dan val je op!
En wat gebeurt er wanneer je een dijk van een stem hebt en fantastisch staat te zingen? Juist, dan val je op!

En dat is natuurlijk doodeng wanneer je je het liefst wilt verstoppen. Wanneer je onzeker bent over jezelf, heb je al snel gedachtes over dat je ‘teveel’ bent. Teveel aanwezig. Mensen vinden wat van je en dat heb je liever niet. Nu wilde zij zich niet helemaal verstoppen natuurlijk, anders ging ze niet op het podium staan. Ze wílde dus wel, omdat zingen haar passie was. Maar ze durfde zich nog niet te laten gaan. Ze hield zichzelf in. Ze durfde zichzelf nog niet volledig te laten zien en horen, terwijl er zóveel in haar zat.

Dat was het moment dat ik wist dat ik hier iets mee wilde. ‘Relaxed performen’ was mijn eerste idee. Zingen met meer zelfvertrouwen. Ik zag toen nog niet waar het écht om ging – nu wel. En dat is exáct waar het me nu ook nog om gaat.

Ik wil dat jij in jezelf gelooft. In alles dat er in je zit. Jouw volle potentie ziet. Jouw volle potentie LEEFT. Jezelf niet meer kleiner maakt dan je bent. We hebben je nodig. De wereld heeft je nodig. Jouw partner, kinderen, familie, vrienden, buren, collega’s; iedereen die in jouw leven is, heeft meer aan jou wanneer je gaat staan voor wie je bent.

Maar bovenal heb je meer aan JEZELF. Jij hebt jou nodig. Gun jezelf je ware ‘jij’. Gun jezelf de persoon die je kúnt zijn en het leven dat je kúnt leven. Je hebt geen idee wat er allemaal mogelijk is.
Ga het ervaren. Het leven is nu.